Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Georgiana_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2011, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Georgiana_ »

Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos \alpha-\cos \beta}\)
jeśli
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{3} ,\;\; \sin \beta = \frac{\sqrt{7}}{5}}\)

i \(\displaystyle{ \alpha, \beta \in \left( \frac{ \pi }{2}, \pi \right)}\)

Proszę o pomoc- nie było mnie na tych lekcjach i nie wiem, jak się do tego zabrać
Ostatnio zmieniony 7 gru 2011, o 17:17 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Do jedynki trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x =1}\) podstawiasz np. \(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{3}}\) i liczysz \(\displaystyle{ \cos x}\), pamiętaj, że w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac{ \pi }{2}, \pi \right)}\) kosinus jest ujemny.
ODPOWIEDZ