Wykazywanie równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamil1014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 sty 2009, o 21:54
Podziękował: 2 razy

Wykazywanie równań trygonometrycznych

Post autor: kamil1014 »

a) \(\displaystyle{ arcsinx+arccosx= \frac{ \pi }{2}}\), \(\displaystyle{ -1 \le x \le 1}\)

b) \(\displaystyle{ arctgx=arcsin \frac{x}{ \sqrt{ x^{2}+1 } }}\), \(\displaystyle{ x \in R}\)

c) \(\displaystyle{ arccos \sqrt{1-x ^{2} }=-arcsinx}\), \(\displaystyle{ -1 \le x \le 1}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Wykazywanie równań trygonometrycznych

Post autor: chris_f »

W pierwszym policz pochodną po lewej stronie, wyjdzie stale równa zero, czyli funkcja jest stała i wystarczy obliczyć jej wartość w jakimkolwiek punkcie.
W następnych podobnie, tylko najpierw wszystko na jedną stronę.
ODPOWIEDZ