Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
organi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Doruchów
Podziękował: 3 razy

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Post autor: organi »

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx - czy ktoś wie, jak to po kolei zrobic? Jeśli tak, to proszę o pomoc.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Post autor: soku11 »

Najlatiwej rozwazyc dwa przypadki
\(\displaystyle{ f(x)=sin2\alpha \: dla \: sin\alpha qslant 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-sin2\alpha \: dla \: sin\alpha }\)
organi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Doruchów
Podziękował: 3 razy

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Post autor: organi »

Nadal nie rozumiem, przeciez 2 sinx to nie to samo co sin2x, prawda? Moze ktoś po po kolei powiedziec, jak to zrobic?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Post autor: przemk20 »

no bo dla sina > 0
dostajesz
2*sina*cosa= sin2a wzor na sinus podwojonego kąta
gdy sina
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wykres funkcji 2 |sinx| * cosx

Post autor: soku11 »

Dokladnie To standardowy wzor ;D POZDRO
ODPOWIEDZ