Oblicz dziedzinę funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz dziedzinę funkcji

Post autor: myther »

Witam, prosiłbym o pomoc w wyliczeniu dziedziny tej funkcji, dziękuję za pomoc:-)

\(\displaystyle{ y= \arccos \left[ \log _ {2} \left( \log \left( _{ \frac{1}{4}}2x \right) \right) \right]}\)

Czy jeżeli \(\displaystyle{ x>0}\) (z dziedziny logarytmu), to mogę odrzucić odrazu założenie o \(\displaystyle{ y \ge -1}\) ?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 10:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Oblicz dziedzinę funkcji

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ -1 \le \log _ {2} \left( \log _ { \frac{1}{4}}2x \right) \le 1 \;\ldots \; \frac{1}{32} \le x \le \frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 10:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
ODPOWIEDZ