Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu, wychodzi mi jakiś głupi wynik (tzn, wychodzi mi, że wyniku nie ma, dąży do zera dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty }}\))
\(\displaystyle{ \arcsin(\pi\arccot x)=0}\)
Dziękuję za pomoc
Rozwiąż równanie cyklometryczne
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rozwiąż równanie cyklometryczne
ze względu na różnowartościowość mamy
\(\displaystyle{ \arcsin(\pi\arccot x)=0\iff\pi\arccot x=0\iff\arccot x=0}\)
czyli Twój wynik jest poprawny.
\(\displaystyle{ \arcsin(\pi\arccot x)=0\iff\pi\arccot x=0\iff\arccot x=0}\)
czyli Twój wynik jest poprawny.