Wyznacz wartosci funkcji trygonometrycznych kątów:
135, 210,300, -1580, -3450
Pomózcie:) z góry dziękuję
Wyznacz wartosci funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz wartosci funkcji
Wskazówka:
Skorzystaj ze wzorów redukcyjnych oraz z okresowości i parzystości funkcji. Przykładowo (zakładam, że podane przez Ciebie wartości są w stopniach:
\(\displaystyle{ \sin(300)=\sin(360-60)=-\sin(60)=...}\)
\(\displaystyle{ \sin(-3450)=-\sin(3450)=-\sin(9 \cdot 360+210)=-\sin(210)=...}\)-- 3 gru 2011, o 11:46 --Czy w czwartym przykładzie faktycznie ma być -1580?
Skorzystaj ze wzorów redukcyjnych oraz z okresowości i parzystości funkcji. Przykładowo (zakładam, że podane przez Ciebie wartości są w stopniach:
\(\displaystyle{ \sin(300)=\sin(360-60)=-\sin(60)=...}\)
\(\displaystyle{ \sin(-3450)=-\sin(3450)=-\sin(9 \cdot 360+210)=-\sin(210)=...}\)-- 3 gru 2011, o 11:46 --Czy w czwartym przykładzie faktycznie ma być -1580?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz wartosci funkcji
Tak napewno. A wielokropek na końcu oznacza to że poprostu odczytac wartosc z tablic trygonometrycznych czy jeszcze liczyc dalej??
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznacz wartosci funkcji
Trzeba albo liczyć dalej albo wpisać wartość z tablic (zakładam, że znasz wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów 30, 45, 60, 90 stopni) w zależności od przykładu.
Np. w drugim przypadku \(\displaystyle{ 210}\) możesz zapisać jako \(\displaystyle{ 180+30}\) i skorzystać ze wzorów redukcyjnych (zakładając, że znasz wartości funkcji trygonometrycznych tylko dla kątów ostrych).
-- 3 gru 2011, o 12:46 --
O czwarty przykład spytałem dlatego, że sądząc po treści zadania wygląda to na początki przerabiania funkcji trygonometrycznych i w zadaniu chodzi o zastosowanie wzorów redukcyjnych, okresowości i parzystości funkcji, aby otrzymać po przekształceniach funkcję dla któregoś z podstawowych kątów (dla których wartości funkcji dobrze byłoby znać na pamięć).
Dla czwartego przykładu otrzymujemy kąt dla którego wartość funkcji trzeba odczytać z tablicy.
Albo taka była intencja autora albo wkradł się jakiś błąd (czy masz może odpowiedź do tego przykładu?)
Np. w drugim przypadku \(\displaystyle{ 210}\) możesz zapisać jako \(\displaystyle{ 180+30}\) i skorzystać ze wzorów redukcyjnych (zakładając, że znasz wartości funkcji trygonometrycznych tylko dla kątów ostrych).
-- 3 gru 2011, o 12:46 --
O czwarty przykład spytałem dlatego, że sądząc po treści zadania wygląda to na początki przerabiania funkcji trygonometrycznych i w zadaniu chodzi o zastosowanie wzorów redukcyjnych, okresowości i parzystości funkcji, aby otrzymać po przekształceniach funkcję dla któregoś z podstawowych kątów (dla których wartości funkcji dobrze byłoby znać na pamięć).
Dla czwartego przykładu otrzymujemy kąt dla którego wartość funkcji trzeba odczytać z tablicy.
Albo taka była intencja autora albo wkradł się jakiś błąd (czy masz może odpowiedź do tego przykładu?)