Narysuj wykres arcsinx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Narysuj wykres arcsinx

Post autor: myther »

Witam, mam za zadanko narysować taki wykres \(\displaystyle{ f(x)=arcsin(2x-5)- \frac{\pi}{2}}\)

Robiłem to tak jak uważam (ściskam o \(\displaystyle{ 0,5}\) z obu stron \(\displaystyle{ arcsinx}\), przesuwam o \(\displaystyle{ 5}\) w prawo i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w dół) , ale potem wklepałem to w wolframaplha i wykres jest inny. Dlaczego przede wszystkim \(\displaystyle{ arcsin2x}\)ma wykres od \(\displaystyle{ -0,4}\) do \(\displaystyle{ 0,4}\) ? Nie mogę czegoś tu pojąć...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Narysuj wykres arcsinx

Post autor: cosinus90 »

Bo jeśli przesuwasz o \(\displaystyle{ 5}\) jednostek po wykonaniu operacji "ściskania" jak to nazywasz, to otrzymujesz :

\(\displaystyle{ arcsin(2(x-5)) = arcsin(2x-10)}\)
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Narysuj wykres arcsinx

Post autor: myther »

Czyli jak poprawnie po kolei narysować ten wykres?
Katee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 8 lis 2009, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 3 razy

Narysuj wykres arcsinx

Post autor: Katee »

Sciskasz o 0.5;
Przesuwasz o 2,5 jednostek dla x w prawo;
przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) jednostek dla y
ODPOWIEDZ