Witam. Należy obliczyć dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=\arccos\left( \left|2logx-3\right| \right)}\)
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ x \in \left\langle 10;100\right\rangle}\)
Aha, i mam jeszcze jeden przykład, z którym jest gorzej...
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{ \arcsin x - \frac{\pi}{4} }}\)
Oblicz dziedzinę funkcji - sprawdzenie wyniku
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Oblicz dziedzinę funkcji - sprawdzenie wyniku
Pierwsze dobrze.
Drugie: narysuj wykres arcusa, nanieś przerywaną linię \(\displaystyle{ y= \frac{ \pi }{4}}\) i odczytaj dziedzinę.
Drugie: narysuj wykres arcusa, nanieś przerywaną linię \(\displaystyle{ y= \frac{ \pi }{4}}\) i odczytaj dziedzinę.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 6 paź 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 21 razy
Oblicz dziedzinę funkcji - sprawdzenie wyniku
Czyli drugie będzie:
\(\displaystyle{ x\in \left\langle \frac{ \sqrt{2} }{2} ; 1 \right\rangle}\) ?
Tak jak teraz?
\(\displaystyle{ x\in \left\langle \frac{ \sqrt{2} }{2} ; 1 \right\rangle}\) ?
Tak jak teraz?
Ostatnio zmieniony 1 gru 2011, o 15:00 przez rkolacz92, łącznie zmieniany 1 raz.