wyznaczyć funkcję odwrotną
wyznaczyć funkcję odwrotną
wyznaczyć funkcję odwrotną oraz jej dziedzinę
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
dla \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{ \pi }{2} )}\)
moja próba:
\(\displaystyle{ y= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=\sin^{2}x+1}\)
\(\displaystyle{ x+1=\arc\sin^{2}y^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\arc\sin^{2}y^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ f^{-1}(x)}\) to \(\displaystyle{ y=\arc\sin^{2}x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
dla \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{ \pi }{2} )}\)
moja próba:
\(\displaystyle{ y= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=\sin^{2}x+1}\)
\(\displaystyle{ x+1=\arc\sin^{2}y^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\arc\sin^{2}y^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ f^{-1}(x)}\) to \(\displaystyle{ y=\arc\sin^{2}x^{2}-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczyć funkcję odwrotną
\(\displaystyle{ y= \sqrt{\sin^{2}x+1}\\
y\in\left[1;\sqrt{2}\right]\\
y^2=\sin^{2}x+1\\
y^2-1=\sin^{2}x\\
\sqrt{y^2-1}=\sin x\\
\arcsin\sqrt{y^2-1}=x\\
f^{-1}(x)=\arcsin\sqrt{x^2-1}}\)
y\in\left[1;\sqrt{2}\right]\\
y^2=\sin^{2}x+1\\
y^2-1=\sin^{2}x\\
\sqrt{y^2-1}=\sin x\\
\arcsin\sqrt{y^2-1}=x\\
f^{-1}(x)=\arcsin\sqrt{x^2-1}}\)
wyznaczyć funkcję odwrotną
to jest dziedzina tej funkcji odwrotnej? Jak ją wyznaczyłeś?octahedron pisze:\(\displaystyle{ y\in\left[1;\sqrt{2}\right]\\}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
wyznaczyć funkcję odwrotną
dziedzina funkcji odwrotnej to zbiór wartości funkcji wyjściowej. Został on jednak wyznaczony niepoprawnie, gdyż dlaMoorai pisze:to jest dziedzina tej funkcji odwrotnej? Jak ją wyznaczyłeś?octahedron pisze:\(\displaystyle{ y\in\left[1;\sqrt{2}\right]\\}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{2} \right)}\) mamy
\(\displaystyle{ 0<\sin x<1}\)
\(\displaystyle{ 0<\sin^2 x<1}\)
\(\displaystyle{ 1< \sin^2 x+1<2}\)
\(\displaystyle{ 1< \sqrt{\sin^2 x+1} < \sqrt{2}}\)
a więc zbiór wartości to \(\displaystyle{ (1, \sqrt{2})}\)
wyznaczyć funkcję odwrotną
Rozumiem, kolejnym punktem zadania jest uzasadnić że pierwsza funkcja jest różnowartościowa.
jeszcze raz funkcja pierwsza:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
\(\displaystyle{ x \in (0, \frac{ \pi }{2} )}\)
Wiem że funkcja jest różnowartościowa bo w podanym przedziale jest tylko rosnąca.
PS. Czy w ogóle możliwe jest narysowanie wykresu \(\displaystyle{ f(x)=\sin^{2}x}\) ? program rysujący wykresy nie chce przyjąć takiej funkcji.
jeszcze raz funkcja pierwsza:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin^{2}x+1}}\)
\(\displaystyle{ x \in (0, \frac{ \pi }{2} )}\)
Wiem że funkcja jest różnowartościowa bo w podanym przedziale jest tylko rosnąca.
PS. Czy w ogóle możliwe jest narysowanie wykresu \(\displaystyle{ f(x)=\sin^{2}x}\) ? program rysujący wykresy nie chce przyjąć takiej funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczyć funkcję odwrotną
mam jeszcze jeden przykład, prosto z zajęć.
\(\displaystyle{ y= \cos(3x)+1}\)
\(\displaystyle{ y-1= \cos3x \ \ \ /:3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y-1}{3} = \cos x}\)
\(\displaystyle{ \arccos \frac{y}{3} - \frac{1}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ y= \arc\cos \frac{x}{3}- \frac{1}{3}}\)
Profesorce nie spodobał się fragment z dzieleniem przez 3, bo np.
\(\displaystyle{ \ \cos 90^{\circ} / :3 \ \neq \cos30^{\circ}}\)
więc poprawiłem to na:
\(\displaystyle{ y-1= \cos3x}\)
\(\displaystyle{ \arccos (y-1)=3x /:3}\)
\(\displaystyle{ \arccos \frac{(y-1)}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ y= \arccos \frac{(x-1)}{3}}\)
Co myślicie?
\(\displaystyle{ y= \cos(3x)+1}\)
\(\displaystyle{ y-1= \cos3x \ \ \ /:3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y-1}{3} = \cos x}\)
\(\displaystyle{ \arccos \frac{y}{3} - \frac{1}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ y= \arc\cos \frac{x}{3}- \frac{1}{3}}\)
Profesorce nie spodobał się fragment z dzieleniem przez 3, bo np.
\(\displaystyle{ \ \cos 90^{\circ} / :3 \ \neq \cos30^{\circ}}\)
więc poprawiłem to na:
\(\displaystyle{ y-1= \cos3x}\)
\(\displaystyle{ \arccos (y-1)=3x /:3}\)
\(\displaystyle{ \arccos \frac{(y-1)}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ y= \arccos \frac{(x-1)}{3}}\)
Co myślicie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczyć funkcję odwrotną
\(\displaystyle{ y=\cos 3x+1\\
\cos 3x=y-1\\
3x=\arccos(y-1)\\
x=\frac{1}{3}\arccos(y-1)\\
y=\frac{1}{3}\arccos(x-1)}\)
\cos 3x=y-1\\
3x=\arccos(y-1)\\
x=\frac{1}{3}\arccos(y-1)\\
y=\frac{1}{3}\arccos(x-1)}\)