Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Randall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2011, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: Randall »

Witam jestem nowy na forum. Chciałem poprosić o pomoc w rozwianiu równania: cos6x -cos4x = -sin5x
kożystałem ze wzoru \(\displaystyle{ cosx -cosy = -2 sin\frac{x+y}{2} sin\frac{x-y}{2}}\) , ale nie wiem co dalej zrobić. Byłbym wdzięczny za pomoc
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: aalmond »

Pokaż, co Ci wyszło.
Randall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2011, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: Randall »

Po podstawieniu do wzoru otrzymałem \(\displaystyle{ -2 * sin5x * sinx = -sin5x}\) potem przeniosłem na jedną stronę \(\displaystyle{ -2sin ^{2}5x + sin5x = 0}\) i teraz się zatrzymałem. Powinienem podstawić t=sin5x i policzyć deltę?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Wyłącz sinusa przed nawias.

[edit] Ale nie masz dobrze - bo Ci sinus pojedynczego x-sa wyparował.
ODPOWIEDZ