znajac cosinus oblicz wartosc wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nieAlfa_nieOmega
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 30 lis 2011, o 15:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 6 razy

znajac cosinus oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: nieAlfa_nieOmega »

Mam zadanie z którym chyba mam problem... Rozwiązałam je, ale wydaje mi się wynik tak 'dziwny', że bardzo proszę o przeliczenie i sprawdzenie słuszności mojego rozwiązania. Możliwe że nie widzę czegoś i stąd taki wynik.

treść zadania

wiedząc że cosinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{ \sqrt{2} -1}}\) , oblicz wartość liczbową wyrażenia \(\displaystyle{ ( \sin \alpha + \ctg \alpha )^{2}}\)

mój wynik to : \(\displaystyle{ 2 - \frac{1}{2} \sqrt{2} + 2 \sqrt{ \sqrt{2}-1 }}\) .

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

znajac cosinus oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: piasek101 »

ok.
ODPOWIEDZ