Rozwiaz: 1) \(\displaystyle{ sinxcosx=-0.5}\)
2)\(\displaystyle{ tg^4x-4tg^2x+3=0}\) podstawiam t za tg^2 ale koncowy wynik cos nie chce wyjsc;/
z tymi sobie nie moge poradzic;/ moze juz za pozna pora na majce nie wiem ale prosze o pomoc
Dziekuje!! i pozdrawiam!!!
2 Rownania....
- Sosna
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 24 razy
2 Rownania....
podstawialem i wychodzi mi t1=0 t2=4 co po podstawieniu i zpierwiastkowaniu mam |tgx|=2 lub tgx=0 no nic mam nadzieje ze ktos pomoze mi w tych zadaniach......
Dzieki Tristan za rozwiazanie eh banalne pomnazyc wystarczy stronami ehh na dzisw juz wystarczy moze :]
Dzieki Tristan za rozwiazanie eh banalne pomnazyc wystarczy stronami ehh na dzisw juz wystarczy moze :]
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
2 Rownania....
2)
\(\displaystyle{ t^2 - 4t +3=0; t q 0, t=tg^2 x \\ \Delta=4; \sqrt{ \Delta}=2 \\ t=1 t=3 \\ tg^2 x=1 tg^2 x=3 \\ tg x=-1 tg x=1 tg x = -\sqrt{3} tg x= \sqrt{3}}\)
Myślę, że również dalej dasz sobie radę sam.
\(\displaystyle{ t^2 - 4t +3=0; t q 0, t=tg^2 x \\ \Delta=4; \sqrt{ \Delta}=2 \\ t=1 t=3 \\ tg^2 x=1 tg^2 x=3 \\ tg x=-1 tg x=1 tg x = -\sqrt{3} tg x= \sqrt{3}}\)
Myślę, że również dalej dasz sobie radę sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
2 Rownania....
wychodzi po podstawieniu t=1 i t=3 potem przyrównujesz to tego za co podstawiałas
Edit: sorry ale net mi wolno chodzi i dlatego nie widzialem ze Tristan juz napisał rozwiązanie
Edit: sorry ale net mi wolno chodzi i dlatego nie widzialem ze Tristan juz napisał rozwiązanie
- Sosna
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 24 razy
2 Rownania....
Dzieki wam tak jak juz wczensiej mowilem styknie na dzis bo zamiast delte wyliczyc 4 napisalem ze 16 juz zmeczony jestem;) i sadze ladne byki heh ale dzieki ejszcze raz pozdrawiam!!!!