rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Javier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: Javier »

Mam problem z tym równaniem, prosze o pomoc a konkretnie o jakies wskazówki, nie chce gotowego rozwiązania

\(\displaystyle{ sinxcosx-sinx=cosx-1}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \sin x = \cos x -1 \\ \sin x \cos x - \cos x = \sin x -1 \\ \cos x ( \sin x -1)= ( \sin x - 1) \\ ( \sin x -1)( \cos x -1)=0 \\ \sin x =1 \cos x =1}\)
Dalej już sobie na pewno poradzisz.
Javier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: Javier »

Kurcze dzieki ale wystarczyla jakas wskazówka abym sie troszku pogłowił Ale dzieki jeszcze raz punkcik dla Ciebie

[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 18:31 ]
a jak rozwiazać takie coś :
\(\displaystyle{ sin2x=cosx}\)

Przepraszam ze post pod postem ale nie chciałem nowego tematu zakładać bo inacze nikt nie zajrzy tutaj:)
ODPOWIEDZ