sprawdzenie rozwiązania f.tryg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

sprawdzenie rozwiązania f.tryg

Post autor: piootrek »

Witam.
Proszę o sprawdzenie poprawności mojego rozwiązania.Pozdrawiam i z góry dziękuję piootrek.

Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ 2Sin\left( 2x\right)>-1}\)

rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{5 \pi }{12}+k \pi ; - \frac{ \pi }{12}+k \pi \right) x \in C}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

sprawdzenie rozwiązania f.tryg

Post autor: miki999 »

Rozwiązanie jest błędne.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

sprawdzenie rozwiązania f.tryg

Post autor: piootrek »

a więc gdzie robię błąd?
narysowałem wykres \(\displaystyle{ 2sin(2x)>-1}\)
Zw=<-2;2>
odległość od siebie miejsc zerowych pomniejszona dwukrotnie
wykonałem \(\displaystyle{ 2sin(2x)>-1//2}\)
\(\displaystyle{ sin(2x)>- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{ \pi }{6} //2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12}}\)
i pozniej odczytalem na wykresie
proszę o pomoc
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

sprawdzenie rozwiązania f.tryg

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12}}\)
W powyższym rozw. Znajduje się coś innego.
ODPOWIEDZ