rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

rozwiąż równanie

Post autor: katarinka1201 »

\(\displaystyle{ 4 ^{4 \log ^{2}{x +1} } + 16 \cdot 2 ^{4 \sin ^{2}{x-3} }=20 \ \ \ dla\ x \in \left\langle 0; \pi \right\rangle}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Nie próbowałem - ale ten logarytm jest pewny ?
katarinka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

rozwiąż równanie

Post autor: katarinka1201 »

piasek101 pisze:Nie próbowałem - ale ten logarytm jest pewny ?
Tak
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Ale jak będzie tam zamiast logarytmu sinus to ładnie pójdzie i takie mam podejrzenie co do tego przykładu.

Patrz też na przedział jaki dali - zero w nim zbyteczne bo nie należałoby do dziedziny.
ODPOWIEDZ