\(\displaystyle{ \frac{sin7\alpha + sin5\alpha + sin3\alpha + sin\alpha}{cos7\alpha + cos5\alpha + cos3\alpha + cos\alpha} = tg4\alpha}\)
Starałem się przekształcać lewą stronę, ale najwyraźniej gdzieś popełniam błąd.
Równanie tożsamościowe
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Równanie tożsamościowe
korzystałeś ze wzoru na sumę i różnicę sinusa i cosinusa?
policz:
\(\displaystyle{ \sin 7\alpha +\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin 5\alpha +\sin 3\alpha}\)
to samo z cosinusami
policz:
\(\displaystyle{ \sin 7\alpha +\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin 5\alpha +\sin 3\alpha}\)
to samo z cosinusami