mam problem z jeszcze jednym rownaniem trygonometrycznym
\(\displaystyle{ a=\frac{sin40^{\circ}sin50^{\circ}}{5sin180^{\circ}}}\)
jedyne co wymyslilam to pomnożyć przez dwa i z licznika zrobić \(\displaystyle{ 2sin40^{\circ}sin50^{\circ}=sin100^{\circ}}\)
ale dalej już nie mam pomysłów
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rownanie trygonometryczne
Hm, czy dobrze widzę? Dzielenie przez zero?misi8a pisze: \(\displaystyle{ a=\frac{sin40^{\circ}sin50^{\circ}}{5sin180^{\circ}}}\)
rownanie trygonometryczne
eh, mój największy problem, przepisanie dobrze przykladu ;P w mianowniku jest \(\displaystyle{ 5sin100^{\circ}}\) i wtedy ładnie się skraca licznik z mianownikiem wychodzi \(\displaystyle{ 10a= \frac{1}{5}}\) dzięki w każdym razie