\(\displaystyle{ 2sin^3x-5sin^2x-4sinx+3=0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle-2\pi,2\pi\right\rangle}\)
trochę nie wiem jak zacząć, bo przez podstawienie nic to nie daje, bo nie da się (?) sprowadzić do mnożenia nawiasów. z góry dziękuję za pomoc
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie trygonometryczne
Zmienna pomocnicza \(\displaystyle{ t= \sin x \Leftrightarrow t \in [-1;1]}\)
Mamy: \(\displaystyle{ 2t^3-5t^2-4t+3=0 \Leftrightarrow (t-3)(t+1)(2t-1)=0}\).
Mamy: \(\displaystyle{ 2t^3-5t^2-4t+3=0 \Leftrightarrow (t-3)(t+1)(2t-1)=0}\).
równanie trygonometryczne
tak właśnie próbowałam, ale coś mi nie wychodziło zrobiłeś to dzieleniem wielomianu czy jakimś szybszym sposobem?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy