Mam problem z poniższymi zadaniami:
a) \(\displaystyle{ cos^2\alpha -sin^2\beta}\)
b) \(\displaystyle{ 1+2sin\alpha -cos2\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha -sin^2\beta=cos2\alpha}\)
\(\displaystyle{ 1+2sin\alpha -cos2\alpha=sin^2\alpha +cos^2\alpha +2sin\alpha -cos^2\alpha +sin^2\alpha =2sin^2\alpha +2sin\alpha}\)
Rozkładanie na czyniki
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 wrz 2011, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wp
- Podziękował: 15 razy
Rozkładanie na czyniki
a) \(\displaystyle{ (cos\alpha -sin\beta )*(cos\alpha +sin\beta )}\)
b) \(\displaystyle{ =2sin\alpha (sin\alpha +1)=4sin*\frac{sin\alpha +1}{2}*cos\frac{sin\alpha +1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ =2sin\alpha (sin\alpha +1)=4sin*\frac{sin\alpha +1}{2}*cos\frac{sin\alpha +1}{2}}\)