arcsin arccos co to jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
arcsin arccos co to jest?
czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć co to jest \(\displaystyle{ \arcsin \ \arccos \ \arctan \ \arccot}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \arcsin, itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \arcsin, itd. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
arcsin arccos co to jest?
\(\displaystyle{ \arcsin\left( -\frac{ \sqrt{3} }{2}\right) +\arccos\left( 1\right)+\arccot\left( -1\right)+\arctan \sqrt{3}}\)
jak to liczyć
jak to liczyć
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arcsin, \arctan, \arccot, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arcsin, \arctan, \arccot, itd.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
arcsin arccos co to jest?
Skorzystaj z tego, że to funkcje odwrotne znanych funkcji trygonometrycznych.
Przykładowo:
\(\displaystyle{ \arcsin\left( -\frac{ \sqrt{3} }{2}\right)}\) - musisz zadać sobie pytanie: dla jakiego argumentu sinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Przykładowo:
\(\displaystyle{ \arcsin\left( -\frac{ \sqrt{3} }{2}\right)}\) - musisz zadać sobie pytanie: dla jakiego argumentu sinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 21:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arcsin, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \arcsin, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
arcsin arccos co to jest?
to jest \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
i co dalej ?
-- 27 lis 2011, o 18:29 --
czyli mam to zapisać \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{3}+ \pi + \frac{ \pi }{4} + \frac{ \pi }{6}}\) tak?
i co dalej ?
-- 27 lis 2011, o 18:29 --
czyli mam to zapisać \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{3}+ \pi + \frac{ \pi }{4} + \frac{ \pi }{6}}\) tak?