Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Proszę o rozwiązanie poniższych zadań, ponieważ moje rozwiązania nie zgadzają się z odpowiedziami w podręczniku.
1. Sprawdź tożsamości.
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} = 2}\)
II. \(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
2. Przedstaw w prostszej postaci.
I. \(\displaystyle{ \left( \cos \alpha \tg \alpha \right) ^{2} - \left( \sin \alpha \ctg \alpha \right) ^{2}}\)
II. \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha \left( \tg \alpha + \ctg \alpha \right)}\)
1. Sprawdź tożsamości.
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} = 2}\)
II. \(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
2. Przedstaw w prostszej postaci.
I. \(\displaystyle{ \left( \cos \alpha \tg \alpha \right) ^{2} - \left( \sin \alpha \ctg \alpha \right) ^{2}}\)
II. \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha \left( \tg \alpha + \ctg \alpha \right)}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Większej czcionki nie było ?
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Większej czcionki nie było ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
1.
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} = 2}\)
wzory skróconego mnożenia
II. \(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
podstaw \(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} = 2}\)
wzory skróconego mnożenia
II. \(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
podstaw \(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Prosiłem o rozwiązanie zadań, a nie wzory skrócenego mnożenia, które znam na pamięć. Moje rozwiązania po prostu nie zgadzają się z kluczem odpowiedzi, co zaznaczyłem na początku mojego postu
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 20:19 przez stabilo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
tak, wszystkie, no ale nijak nie mogę rozwiązać akurat tych czterech prostych przykładów
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:05 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
1.
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)
U Ciebie
\(\displaystyle{ a=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ b=\cos \alpha}\)
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} =}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)
U Ciebie
\(\displaystyle{ a=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ b=\cos \alpha}\)
I. \(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha - \cos \alpha \right) ^{2} =}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
\(\displaystyle{ \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} + \left( \sin \alpha + \cos \alpha \right) ^{2} = \sin ^{2} \alpha + 2\sin \alpha \cos \alpha + \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha - 2\sin \alpha \cos \alpha + \cos ^{2} \alpha = 2\sin ^{2} \alpha + 2\cos ^{2} \alpha}\)
dobrze?
dobrze?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:06 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} \alpha + 2\cos ^{2} \alpha = 2(\sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha )}\)
i co dalej ?
i co dalej ?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Ile jest równe \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha}\)?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Teraz rozumiem...
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha = 1
2 \cdot 1 = 2}\)
L = P
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha = 1
2 \cdot 1 = 2}\)
L = P
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
No widzisz i poradziłaś sobie.
1.
II. \(\displaystyle{ L=1 + \ctg \alpha =}\)
podstaw
\(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
a potem sprowadź do wspólnego mianownika
1.
II. \(\displaystyle{ L=1 + \ctg \alpha =}\)
podstaw
\(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
a potem sprowadź do wspólnego mianownika
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \cos \alpha - \sin \alpha }{\sin ^{2} \alpha } - \frac{\sin \alpha \cos \alpha }{\sin ^{2} \alpha }}\)
dobrze robię ?
dobrze robię ?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
1.
II. \(\displaystyle{ L=1 + \ctg \alpha =1+\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}=}\)
Mianownik to \(\displaystyle{ \sin\alpha}\)
II. \(\displaystyle{ L=1 + \ctg \alpha =1+\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}=}\)
Mianownik to \(\displaystyle{ \sin\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
\(\displaystyle{ 1+\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha} = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 22:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 Instrukcji LaTeX-a.