Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: piootrek »

Witam! Proszę sprawdźcie czy dany wykres jest poprawnie narysowany.
Pozdrawiam piootrek.


f(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} |arctg(x)| dla x \le 0 \\ 3cos2x dla x>0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 19:10 przez piootrek, łącznie zmieniany 1 raz.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: aalmond »

Narysowałeś sinus, a ma być cosinus.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: piootrek »

a jeżeli byłby to sinus to reszta w porządku?
chodzi mi głównie o to czy arc dobrze narysowałem
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: aalmond »

Reszta tak.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: piootrek »

dziękuję ci mam jeszcze obliczyć\(\displaystyle{ f(-1) + f(0) + f(\frac{5 \pi }{3})}\) czy mógłbyś jeszcze mi wytłumaczyć w skrócie na czym to polega?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Sprawdzenie poprawności wykresu f.cyklometrycznej i tryg.

Post autor: aalmond »

Polega to na obliczeniu wartości funkcji dla zadanych argumentów. Funkcja jest dwuczęściowa, więc musisz wcześniej ustalić, gdzie podstawić.
ODPOWIEDZ