Przekształcenia funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Przekształcenia funkcji.

Post autor: BarSlo »

Witam.
mam taka funkcje.
\(\displaystyle{ y=sinx+cosx}\)
Mam ten przykład rozwiązany ale sam nie umiem do tego dojść.

\(\displaystyle{ 1.y= sinx+cosx}\)

\(\displaystyle{ 2.y= \frac{sinx}{1}+ \frac{cosx}{1}}\)

\(\displaystyle{ 3.y= \frac{sinx}{sin ^{2}x + cos ^{2}x}+ \frac{cosx}{sin ^{2}x + cos ^{2}x}}\)

\(\displaystyle{ 4.y= sinx +sin( \frac{ \pi }{2}-x)}\) W tym punkcie nie wiem jak przejść z 3 na 4.

\(\displaystyle{ 5.y= 2sin \frac{ \pi }{2}*cos(x- \frac{ \pi }{4})}\) rozumiem ze to ze wzoru \(\displaystyle{ sin \alpha +sin \beta}\) ale mi coś nie wychodzi ;/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekształcenia funkcji.

Post autor: anna_ »

Omiń 2. i 3. bo to jakieś dziwactwa.

Po 1. od razu 4. i wzór na sumę sinusów.

Pokaż jak robisz, poszukam błędu.
ODPOWIEDZ