Trójkąty wzory a dane

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomix123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2011, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pączewo

Trójkąty wzory a dane

Post autor: tomix123 »


nie wiem czy dobry dział ale mam to zadanie w książce w tym dziale-- 24 lis 2011, o 19:44 --Obliczyc pozostałe dwa kąty na podstawie dwóch pierwszych przykładów
AU
AU
fd0e145fc9e20b45.jpg (4.12 KiB) Przejrzano 42 razy
Zadania 1/2/3
mamy podany tylko jedną wartość boku i na podstawie tych wzorów z góry mamy obliczyć pozostałe wartości dwóch kątów
(to dział funkcja trygonometryczna)
własnie nie wiem jak sie do tego zabrac
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Trójkąty wzory a dane

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \mbox{Na pierwszym obrazku pierwsza linijka, to są własności, które musisz przyrównać do trójkątów z zadań 1, 2, 3.}\\
\mbox{Zadanie 1}\\
\mbox{(dana z pierwszej linijki)} \rightarrow \frac{a \sqrt{3} }{2}=3 \leftarrow \mbox{(dana z drugiej linijki)}\\
a \sqrt{3}=6\\
a= \frac{6}{ \sqrt{3} } \\
a= \frac{6 \sqrt{3} }{3}\\
a=2 \sqrt{3}\\
\mbox{Resztę robisz dokładnie tak samo.}}\)
ODPOWIEDZ