Witam!
Wie ktoś może jak to udowodnić?
\(\displaystyle{ \sin ( \arc\tg x ) = \frac{x}{ \sqrt{1+x^{2}}}}\)
Osobiście doszedłem tylko do momentu:
\(\displaystyle{ L=x \cdot \cos ( \arc\tg x )}\)
Proszę tylko od podpowiedź. Teraz powinnien przekształcić tangensa czy czy cosinusa i w co?
tożsamość cyklometryczna
- Sirkami
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berlin
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
tożsamość cyklometryczna
tego już próbowałem. Doprowadza mnie to do tego punktu:
\(\displaystyle{ x \cdot \sqrt{1-sin^{2}(arctgx) }}\)
czyli jestem spowrotem tam gdzie byłem. Daj trochę większą podpowiedź.
\(\displaystyle{ x \cdot \sqrt{1-sin^{2}(arctgx) }}\)
czyli jestem spowrotem tam gdzie byłem. Daj trochę większą podpowiedź.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
tożsamość cyklometryczna
sama idea jest taka:Sirkami pisze:Daj trochę większą podpowiedź.
niech \(\displaystyle{ y=\arctan x}\) trzeba znaleźć \(\displaystyle{ \sin y}\)
wtedy \(\displaystyle{ x=\tan y,x= \frac{\sin y}{\cos y}}\)
stąd \(\displaystyle{ \cos y= \frac{\sin y}{x}, \cos^2 y= \frac{sin^2 y}{x^2}}\)
wstawić do jedynki tryg.
\(\displaystyle{ 1=\sin^2 y(1+ \frac{1}{x^2})}\)
przekształcić i wychodzi \(\displaystyle{ \sin^2 y= \frac{x^2}{1+x^2}}\)
i zostały techniczne szczegóły, przedziały, znaki itp.