Złożenie funkcji trygometrycznej i cyklometrycznej.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SwistakCZC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 paź 2011, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czaniec
Podziękował: 33 razy

Złożenie funkcji trygometrycznej i cyklometrycznej.

Post autor: SwistakCZC »

Mam znaleźć dziedzinę i narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ \arccos ( \cos x )}\).

Wiem że złożenie \(\displaystyle{ f^{-1} \circ f: A \rightarrow A}\) jeśli \(\displaystyle{ f: A \rightarrow B}\) i \(\displaystyle{ f^{-1}: B \rightarrow A}\) tylko teraz mam brać że \(\displaystyle{ \cos x : R \rightarrow [-1,1]}\) czy tylko ten przedział dla którego istnieje funkcja odwrotna czyli\(\displaystyle{ \cos x : [0,\pi] \rightarrow [-1,1].}\)

W I przypadku trzeba narysować wykres funkcji która będzie okresowa i będzie wyglądała tak że \(\displaystyle{ \arccos ( \cos x )=x;x \in [0,\pi] \wedge \arccos ( \cos x )=2\pi-x;x \in (\pi,2\pi]}\) - nie wiem skąd to się bierze tak mi ktoś powiedział, wytłumaczylibyście mi skąd się to bierze? O ile jest to dobre rozumowanie jeśli II przypadek jest poprawny to będzie to funkcja liniowa równa \(\displaystyle{ x}\) w jednym przedziale co jest już rzeczą prostą.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 08:22 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
ODPOWIEDZ