Witam.
Mam problem z funkcją cyklometryczną. Oto przykład
\(\displaystyle{ y=\arccos (\sin -\frac{53}{9} \pi)}\)
\(\displaystyle{ y _{1}=\arccos (\sin -\frac{53}{9} \pi)}\)
\(\displaystyle{ y _{1}=\arccos (\sin - 5 \pi - \frac{8}{9})}\)
\(\displaystyle{ y _{1}=\arccos (\sin - \frac{17}{9} \pi)}\)
\(\displaystyle{ \cos y _{1}=( \sin - \frac{17}{9} \pi)}\)
\(\displaystyle{ \cos y _{1}= ( \frac{ \pi }{2} + \frac{17}{9})}\)
I tutaj mam problem z liczbą nieparzystą...
Jakby ktoś mógł mi wyjaśnić jak to zrobić byłbym wdzięczny.
Dzięki.
Problem z funkcja cyklometryczną.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Problem z funkcja cyklometryczną.
Korzystamy ze wzorów redukcyjnych funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \sin(- \frac{53}{9} \pi )=- \sin ( \frac{53}{9} \pi )=- \sin \frac{17}{9} \pi = - \sin ( \pi + \frac{8}{9} \pi )= \sin \frac{8}{9} \pi = \\
\sin ( \frac{ \pi }{2}+ \frac{7}{18} \pi )= \cos \frac{7}{18} \pi \Rightarrow \\ \\
y= \arccos \sin (- \frac{53}{9} \pi )= \arccos \cos \frac{7}{18} \pi = \frac{7}{18} \pi}\)
\(\displaystyle{ \sin(- \frac{53}{9} \pi )=- \sin ( \frac{53}{9} \pi )=- \sin \frac{17}{9} \pi = - \sin ( \pi + \frac{8}{9} \pi )= \sin \frac{8}{9} \pi = \\
\sin ( \frac{ \pi }{2}+ \frac{7}{18} \pi )= \cos \frac{7}{18} \pi \Rightarrow \\ \\
y= \arccos \sin (- \frac{53}{9} \pi )= \arccos \cos \frac{7}{18} \pi = \frac{7}{18} \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 30 razy
Problem z funkcja cyklometryczną.
Rozumiem, że pierwszy użyty wzór to \(\displaystyle{ \sin \left(-\alpha\right)=-\sin \alpha \alpha}\)kropka+ pisze:Korzystamy ze wzorów redukcyjnych funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \sin(- \frac{53}{9} \pi )=- \sin ( \frac{53}{9} \pi )=- \sin \frac{17}{9} \pi = - \sin ( \pi + \frac{8}{9} \pi )= \sin \frac{8}{9} \pi = \\
\sin ( \frac{ \pi }{2}+ \frac{7}{18} \pi )= \cos \frac{7}{18} \pi \Rightarrow \\ \\
y= \arccos \sin (- \frac{53}{9} \pi )= \arccos \cos \frac{7}{18} \pi = \frac{7}{18} \pi}\)
A ten który pomógł uzyskać \(\displaystyle{ \frac{7}{18} \pi z \frac{8}{9} \pi}\)?