Rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Zielinsky »

\(\displaystyle{ \frac{cosx-1}{x}>3}\)

dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Dla skrajnych x- sów nie działa.

Pomnóż stronami przez (x) - dodatni jest (po moim pierwszym zdaniu).

Zostaw kosinusa na lewej i graficznie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Lorek »

W zasadzie dla każdego \(\displaystyle{ x\in (0,2\pi]}\) nie działa, bo licznik jest niedodatni, a mianownik dodatni.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Nie chciało mi się analizować, bo już rysunek miałem.
ODPOWIEDZ