Jak rozwiązać proste równanie:
\(\displaystyle{ \sin 3 x+ \sin 7 x=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Proste równanie trygonometryczne
Proste równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 15:17 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Proste równanie trygonometryczne
Skorzystaj ze wzorów trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin x+\sin y = 2\sin\frac{x+y}{2}\cdot\cos\frac{x-y}{2}}\)
a następnie rozbij to na dwa równania (iloczyn ma być równy zeru).
\(\displaystyle{ \sin x+\sin y = 2\sin\frac{x+y}{2}\cdot\cos\frac{x-y}{2}}\)
a następnie rozbij to na dwa równania (iloczyn ma być równy zeru).
Proste równanie trygonometryczne
to mi daje
\(\displaystyle{ 2 \sin 5 x \cdot \cos \left( - \frac{5}{2} x \right)}\)
i co teraz?
\(\displaystyle{ 2 \sin 5 x \cdot \cos \left( - \frac{5}{2} x \right)}\)
i co teraz?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 15:18 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 i 2.9.1 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 i 2.9.1 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Proste równanie trygonometryczne
Napisałem przecież, rozbij to na dwa równania
\(\displaystyle{ \sin5x=0\vee \cos \left( -\frac52x \right) =0}\)
no a to już chyba potrafisz rozwiązać.
\(\displaystyle{ \sin5x=0\vee \cos \left( -\frac52x \right) =0}\)
no a to już chyba potrafisz rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 15:19 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.