Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Hej
nie potrafię sama tego rozwiązać
moglibyscie pomoc?
\(\displaystyle{ \sin 3x + \sin x = 4\sin ^{3} x}\)
z góry dziękuję.
nie potrafię sama tego rozwiązać
moglibyscie pomoc?
\(\displaystyle{ \sin 3x + \sin x = 4\sin ^{3} x}\)
z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 22:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie trygonometryczne
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin 3x=3\sin x\cos^2x-\sin^3x=3\sin x\left( 1-\sin^2 x\right)-\sin^3x}\).
To wynika ze wzoru redukcyjnego na \(\displaystyle{ \sin \left( a+b\right)}\), wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \sin 3x=\sin \left( 2x+x\right)}\).
To wynika ze wzoru redukcyjnego na \(\displaystyle{ \sin \left( a+b\right)}\), wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \sin 3x=\sin \left( 2x+x\right)}\).
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 4\sin x (\cos ^{2} x - \sin ^{2}x)=0}\)
czy ten nawias z jedynki rozpisac?
czy ten nawias z jedynki rozpisac?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie trygonometryczne
Chyba nawet więcej...
Z pierwszego równania masz \(\displaystyle{ \sin x=0 \Rightarrow x=k\pi}\)
Z drugiego: \(\displaystyle{ 1-\sin^2x=\sin^2x \Rightarrow \sin^2x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\sqrt2}{2} \Rightarrow x= \frac{\pi}{4}+2k\pi \vee x= \frac{3}{4}\pi+2k\pi \\
\sin x=- \frac{\sqrt2}{2} \Rightarrow x= \frac{5}{4}\pi+2k\pi \vee x= \frac{7}{4}\pi+2k\pi}\)
Z pierwszego równania masz \(\displaystyle{ \sin x=0 \Rightarrow x=k\pi}\)
Z drugiego: \(\displaystyle{ 1-\sin^2x=\sin^2x \Rightarrow \sin^2x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\sqrt2}{2} \Rightarrow x= \frac{\pi}{4}+2k\pi \vee x= \frac{3}{4}\pi+2k\pi \\
\sin x=- \frac{\sqrt2}{2} \Rightarrow x= \frac{5}{4}\pi+2k\pi \vee x= \frac{7}{4}\pi+2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Równanie trygonometryczne
jesli ktos chce to moze jeszcze sciagnac do postaci:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} + \frac{k \pi }{2} ; k \in C}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} + \frac{k \pi }{2} ; k \in C}\)