Witam
musze narysowac wykres
i chce abyscie sprawdzili czy mam dobre przeksztalcenia:
\(\displaystyle{ y=2 \cos ( \frac{1}{2} x - \frac{ \pi }{6})}\)
\(\displaystyle{ f _{1(x)}= \cos (x)}\)
\(\displaystyle{ f _{2(x)} =\cos ( \frac{1}{2} x)}\)
i teraz nie wiem jaka translacja
\(\displaystyle{ \vec{a}[ \frac{ \pi }{3};0]}\)
\(\displaystyle{ f _{2(x)} =\cos ( \frac{1}{2} x- \frac{ \pi }{6})}\)
i dalej juz tylko pomnozyc przez 2 cala funkcje?
chodzi mi glownie o jaka translacje
narysuj wykres (przeksztalcenia)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
narysuj wykres (przeksztalcenia)
Dobrze jest.
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{1}{2} x\right) \stackrel{ \vec{a}=\left[ \frac{ \pi }{3} ;0\right] }{\rightarrow } \cos \left( \frac{1}{2} \left( x-\frac{ \pi }{3} \right) \right) =\cos \left( \frac{1}{2} x-\frac{ \pi }{6} \right) \stackrel{ 2f\left( x\right) }{\rightarrow } 2 \cos \left( \frac{1}{2} x-\frac{ \pi }{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{1}{2} x\right) \stackrel{ \vec{a}=\left[ \frac{ \pi }{3} ;0\right] }{\rightarrow } \cos \left( \frac{1}{2} \left( x-\frac{ \pi }{3} \right) \right) =\cos \left( \frac{1}{2} x-\frac{ \pi }{6} \right) \stackrel{ 2f\left( x\right) }{\rightarrow } 2 \cos \left( \frac{1}{2} x-\frac{ \pi }{6} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 22:32 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.