Wyznacz dziedzinę funkcji odwrotnej.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji odwrotnej.

Post autor: adamo1592 »

\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right) +5}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 11:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji odwrotnej.

Post autor: piasek101 »

adamo1592 pisze:\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right) +5}\)
Ta nie ma do siebie odwrotnej.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji odwrotnej.

Post autor: adamo1592 »

Wyznaczyć \(\displaystyle{ f^{-1} \left( x\right)}\)oraz \(\displaystyle{ D _{f ^{-1} }}\), gdzie\(\displaystyle{ D _{f ^{-1} }}\) oznacza dziedzinę funkcji odwrotnej do \(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right) +5}\), a \(\displaystyle{ D _{g}}\) dziedzinę funkcji\(\displaystyle{ g(x)= \sqrt[5]{log _{5} \left( 5x-x ^{2} \right) }}\).

To zadanie za 4 pkty. Jak 'udowodnić' to, że ta funkcja nie ma do siebie odwrotnej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji odwrotnej.

Post autor: piasek101 »

Nie jest różnowartościowa.
ODPOWIEDZ