Funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ugabuga333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: ugabuga333 »

Wyrazić funkcję odwrotną względem funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \cos \left( x + \frac{ \pi }{2} \right)}\) obciętej do przedziału \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2} \right]}\) poprzez funkcję \(\displaystyle{ \arccos x}\).
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie ?
Z góru thx.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 23:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapisuj porządnie funkcje trygonometryczne.
ODPOWIEDZ