Obliczyć funkcje cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ugabuga333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Obliczyć funkcje cyklometryczne

Post autor: ugabuga333 »

\(\displaystyle{ \arcsin(\sin \frac{14\pi}{5})}\)
Z góry thx.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Obliczyć funkcje cyklometryczne

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \frac{14 \pi }{5} = 2 \pi + \frac{4 \pi }{5} \\ \sin \frac{14 \pi }{5} = \sin \frac{4 \pi }{5} \\ \sin \frac{4 \pi }{5} = \sin\left( \pi - \frac{ \pi }{5} \right) = \sin \frac{ \pi }{5}}\)

dalej łatwo.
ugabuga333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Obliczyć funkcje cyklometryczne

Post autor: ugabuga333 »

a to nie jest już koniec ?
a dla cos, tg i ctg robi się analogicznie ?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Obliczyć funkcje cyklometryczne

Post autor: Psiaczek »

mając na uwadze definicję arkusa sinusa, trzeba sprowadzić kąt do przedziału \(\displaystyle{ \left[ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right]}\),tak żeby wartość sinusa się nie zmieniła, stosując wzory redukcyjne. W tym przedziale te funkcje są wzajemnie odwrotne.

\(\displaystyle{ \sin \frac{14}{5} \pi =\sin \left( \frac{14}{5} \pi -2 \pi \right)=\sin \frac{4}{5} \pi =\sin \left( \pi - \frac{4}{5} \pi \right) =\sin \frac{ \pi }{5}}\)

zatem \(\displaystyle{ \arcsin(sin \frac{14\pi}{5})= \arcsin(sin \frac{\pi}{5})=\frac{ \pi }{5}}\)

dla innych funkcji podobnie - patrzeć na ich definicje.
ODPOWIEDZ