1. \(\displaystyle{ 4^\frac{\sin x}{2}8^\frac{\sin 2x}{3}=2^{\sin 4x}}\)
2. \(\displaystyle{ \left|\sin ^4x-\cos ^4x\right|=\frac{1}{2}}\)
3. \(\displaystyle{ \sin 3x-\sin x=0}\)
4. \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\)
Rozwiąż równania
Rozwiąż równania
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 16:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Sinus to \sin.
Powód: Poprawa wiadomości. Sinus to \sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiąż równania
a) Działania na potęgach.
\(\displaystyle{ 4^\frac{\sin x}{2}=2 ^{\sin x}}\)
b) Wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ a^4-b^4=(a^2+b^2)(a^2-b^2)}\)
c) Rozpisz \(\displaystyle{ \sin 3x}\).
d) Można to rozwiązać np. tak przypadek, gdy \(\displaystyle{ \cos x = 0}\) rozpatrujesz oddzielnie, a potem dla \(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\), dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz \(\displaystyle{ \tg x =-1}\). Również da się to ładnie zwinąć, wystarczy poszukać .
\(\displaystyle{ 4^\frac{\sin x}{2}=2 ^{\sin x}}\)
b) Wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ a^4-b^4=(a^2+b^2)(a^2-b^2)}\)
c) Rozpisz \(\displaystyle{ \sin 3x}\).
d) Można to rozwiązać np. tak przypadek, gdy \(\displaystyle{ \cos x = 0}\) rozpatrujesz oddzielnie, a potem dla \(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\), dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ \cos x}\) i masz \(\displaystyle{ \tg x =-1}\). Również da się to ładnie zwinąć, wystarczy poszukać .
Rozwiąż równania
Dziękuje ale do tego już sama doszłam w większości. Chodziło mi bardziej o pełne rozwiązanie.