Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 0,5\cdot\sin ^{2} 2x-\cos ^{2}x=0}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in (0,2 \pi )}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 14:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (\sin 2x)^2}\)
Rozpisujesz i potem z jedynki trygonometrycznej korzystasz.
Rozpisujesz i potem z jedynki trygonometrycznej korzystasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 0,5 \cdot 4 \cdot sin ^{2} x \cdot cos ^{2} x-cos ^{2}x =0}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}x(2sin ^{2}x-1 ) =0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0 \vee sinx= \frac{1}{4} \vee sinx=- \frac{1}{4}}\)
tak?
\(\displaystyle{ cos ^{2}x(2sin ^{2}x-1 ) =0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0 \vee sinx= \frac{1}{4} \vee sinx=- \frac{1}{4}}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa