W trójkącie ABC wiadomo że
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZT
- Podziękował: 36 razy
W trójkącie ABC wiadomo że
W trójkącie ABC: \(\displaystyle{ |BC|:|AC|:|AB|=4:5:6}\). Wykaż, że w tym trójkącie \(\displaystyle{ cos \sphericalangle B=cos ^{2} \sphericalangle A}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
W trójkącie ABC wiadomo że
\(\displaystyle{ |BC|= \frac{4}{15} x}\)
\(\displaystyle{ |AC|= \frac{5}{15} x}\)
\(\displaystyle{ |AB|= \frac{6}{15} x}\)
skrócić co się da i liczyć z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ |AC|= \frac{5}{15} x}\)
\(\displaystyle{ |AB|= \frac{6}{15} x}\)
skrócić co się da i liczyć z twierdzenia cosinusów