obliczyć wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: xoyox »

obliczyć wartość wyrażenia
a) \(\displaystyle{ \log \tg1^\circ+\log \tg2^\circ+\ldots+\log \tg 89^\circ}\)
b) \(\displaystyle{ \log \tg1^\circ \cdot \log \tg2^\circ \cdot\ldots \cdot \log \tg89^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, o 21:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: lukasz1804 »

a) pogrupuj składniki: pierwszy z ostatnim, drugi z przedostatnim itd. W każdej takiej sumie zastosuj wzór na sumę logarytmów, wzór redukcyjny \(\displaystyle{ \tg(90^\circ-\alpha)=\cot\alpha}\) oraz tożsamość \(\displaystyle{ \tg\alpha\cot\alpha=1}\). Pozostanie niewykorzystany tylko środkowy składnik wyjściowej sumy, jednak jego wartość jest znana.

b) zauważ, że wśród czynników występuje wyrażenie \(\displaystyle{ \log\tg 45^\circ}\), a jego wartość jest znana - przy tym decyduje ona o wartości wyjściowego iloczynu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ