Witam.
Czy byłby ktoś tak miły i wytłumaczył mi jedną (zapewne banalną) sprawę?
Dlaczego:
\(\displaystyle{ \frac{\cos 45^\circ}{\cos 30^\circ} \cdot \sin 30^\circ = \cos 45^\circ \cdot \tg 30^\circ}\)??
skad tu sie bierze \(\displaystyle{ \tg 30^\circ}\)??
Funkcje trygonometryczne - tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 16 razy
Funkcje trygonometryczne - tożsamość
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, o 17:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \cos, \tg, \^circ. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \cos, \tg, \^circ. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Funkcje trygonometryczne - tożsamość
Jaki związek ma ten problem z definicją tangensa?? Chyba nie definiujesz tangensa jako ilorazu sinusa i cosinusa?? To jest raczej jego własność..