Dany jest cosinus znajdz sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kasia1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lis 2011, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: kasia1122 »

\(\displaystyle{ \cos2 \alpha = \frac{7}{12}}\) i to lezy w \(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{2} < 2 \alpha < 2 \pi}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: lukasz1804 »

Jeśli trzeba znaleźć \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\), to wystarczy skorzystać z jedynki trygonometrycznej i zauważyć, że w czwartej ćwiartce układu współrzędnych sinus ma wartość ujemną.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\cos^2x-1= \frac{7}{12}\\ \sin^2x+\cos^2x=1 \end{cases}}\)
kasia1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lis 2011, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: kasia1122 »

anna_ pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\cos^2x-1= \frac{7}{12}\\ \sin^2x+\cos^2x=1 \end{cases}}\)
wyszlo mi ze \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5}{24}}\)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: anna_ »

Szukaj błędu.
kasia1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lis 2011, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: kasia1122 »

anna_ pisze:Szukaj błędu.
nie wychodzi mi. albo ten wynik albo minus pod pierwiastkiem. moge prosic o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest cosinus znajdz sinus

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sin^2x= \frac{5}{24}}\)
to \(\displaystyle{ \sin x=?}\)
ODPOWIEDZ