nierowność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
321start
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ad
Podziękował: 3 razy

nierowność trygonometryczna

Post autor: 321start »

\(\displaystyle{ \sqrt{3} \left( \tg ^ 2 \left( x \right) -1 \right) - 2 \tg x <0}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 16:38 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol tangensa: \tg.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

nierowność trygonometryczna

Post autor: chlorofil »

Wyznacz dziedzinę, a następnie podstaw \(\displaystyle{ t = \tg x}\), sprowadzając wyjściową nierówność do nierówności kwadratowej.
ODPOWIEDZ