Dodawanie kątów (cos, sin itp)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
x-tuned
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2007, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Dodawanie kątów (cos, sin itp)

Post autor: x-tuned »

Witam!!!

Mam takie zadanie i niewiem właśnie jak je zrobić, mam nadzieję że ktoś umie zadania tego typu więc pomorze je rozwiąać!!!

cos24°+cos48°-cos84°-cos12°=?

Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Dodawanie kątów (cos, sin itp)

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ cos24^{o}+cos48^{o}-cos84^{o}-cos12^{o}=0,5}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dodawanie kątów (cos, sin itp)

Post autor: soku11 »

Wystarczy dwa razy zastosowac wzor na sume cosinusow
\(\displaystyle{ cos24^{\circ}+cos48^{\circ}-(cos84^{\circ}+cos12^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}cos12^{\circ} -2cos48^{\circ}cos36^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(cos12^{\circ}-cos48^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(-2sin30^{\circ}sin-18^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}sin18^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 2sin18^{\circ}cos18^{\circ}cos36^{\circ} }{ cos18^{\circ} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 2sin36^{\circ}cos36^{\circ} }{ 2cos18^{\circ} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin72^{\circ} }{ 2cos18^{\circ} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin(90^{\circ}-18^{\circ}) }{ 2cos18^{\circ} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ cos18^{\circ} }{ 2cos18^{\circ} }=\frac{1}{2}}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ