Wyznacz dziedzine
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
Wyznacz dziedzine
\(\displaystyle{ \sqrt{ \arcsin ( \log _{2}x )}}\)
Założenia:
1.
\(\displaystyle{ \log _{2}x \ge -1 \\
\log _{2}x \le 1}\)
2.
\(\displaystyle{ \arcsin ( \log _{2} x) \ge 0}\)
Czy dobrze mam te założenia?
Założenia:
1.
\(\displaystyle{ \log _{2}x \ge -1 \\
\log _{2}x \le 1}\)
2.
\(\displaystyle{ \arcsin ( \log _{2} x) \ge 0}\)
Czy dobrze mam te założenia?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 07:52 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
Wyznacz dziedzine
Mam pytanie czemu \(\displaystyle{ x>0}\)?
I jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ \arcsin ( \log _{2}x) \ge 0 \\
\sin 0 \ge \log _{2}x}\)
i co teraz mam zrobic?
I jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ \arcsin ( \log _{2}x) \ge 0 \\
\sin 0 \ge \log _{2}x}\)
i co teraz mam zrobic?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 07:52 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wyznacz dziedzine
1. Wynika z definicji logarytmu.
2.
\(\displaystyle{ \arcsin(\log _{2}x ) \ge 0 \Rightarrow 0 \le \log _{2} x\le 1 \Rightarrow 1 \le x \le 2}\)
2.
\(\displaystyle{ \arcsin(\log _{2}x ) \ge 0 \Rightarrow 0 \le \log _{2} x\le 1 \Rightarrow 1 \le x \le 2}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 18:30 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 7 razy
Wyznacz dziedzine
oo, dzięki wielkie. A jakby to zrobic?:
\(\displaystyle{ \cos ( \sin x ) \ge 0}\)
Pomożesz?
\(\displaystyle{ \cos ( \sin x ) \ge 0}\)
Pomożesz?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 07:52 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wyznacz dziedzine
To zachodzi zawsze.
\(\displaystyle{ -1 \le \sin x \le 1}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ \alpha =\sin x \Rightarrow -1 \le \alpha \le 1 \Rightarrow \cos \alpha >0 \Rightarrow \cos (\sin x)>0 \Rightarrow x \in R}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \sin x \le 1}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ \alpha =\sin x \Rightarrow -1 \le \alpha \le 1 \Rightarrow \cos \alpha >0 \Rightarrow \cos (\sin x)>0 \Rightarrow x \in R}\)