oblicz bez uzycia tablic

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

oblicz bez uzycia tablic

Post autor: primabalerina01 »

oblicz bez uzycia tablic :
\(\displaystyle{ sin10 \cdot cos20+cos10 \cdot sin20}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

oblicz bez uzycia tablic

Post autor: chris_f »

Korzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cos\beta+\sin\beta\cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ