Witam,
mam problem z dwoma przykładami zadań z trygonometrii, pierwsze trzeba obliczyc bez użycia tablic:
\(\displaystyle{ \frac{ \tg 140^{\circ}- \tg 20^{\circ} }{1+\tg 140^{\circ}+ \tg 20^{\circ}}}\)
a tutaj trzeba sprawdzic, czy równanie jest tożsamością:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin 3 \alpha +\sin 5 \alpha }{\cos \alpha +\cos 3 \alpha +\cos 5 \alpha } =\tg 3 \alpha}\)
z góry dzięki za pomoc
oblicz bez użycia tablic i tożsamośc
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
oblicz bez użycia tablic i tożsamośc
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, o 16:40 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Sinus to \sin, tangens to \tg, stopnie to \circ w indeksie górnym.
Powód: Poprawa wiadomości. Sinus to \sin, tangens to \tg, stopnie to \circ w indeksie górnym.
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
oblicz bez użycia tablic i tożsamośc
w tym drugim podpunkcie wyłącz z licznika \(\displaystyle{ \sin 3 \alpha}\) a z mianownika \(\displaystyle{ \cos 3 \alpha}\) i wtedy w liczniku skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów a w mianowniku na sumę cosinusów. A w tym pierwszym w mianowniku nie powinno być jakiegoś mnożenia?