Trudna równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: Zielinsky »

Rozwiąż:

\(\displaystyle{ \frac{2sin ^{2}x+( \sqrt{3}-1)sin2x }{1+cos2x} = \sqrt{3}}\)

Po przekształceniu w mianowniku mamy 2cosx, więc cosx jest różny od zera, zatem pomnożyłem przez mianownik i po małych kosmetycznych przeróbkach otrzymałem:

\(\displaystyle{ sin ^{2}x + \sqrt{3} sinxcosx-sinxcosx- \sqrt{3} cosx=0}\)

nadeszła niemoc matematyczna. Czy ktoś wie jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 21:17 przez Zielinsky, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Powyłączać przed nawiasy, potem jeszcze raz.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: Zielinsky »

Tu jest sinus kwadrat x, a nie sinus x więc nie widzę co mi ten ruch pomoże.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Pomoże tylko spróbuj.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: Zielinsky »

\(\displaystyle{ sinx(sinx+ \sqrt{3} cosx)-cosx(sinx+ \sqrt{3})=0}\)

lub

\(\displaystyle{ sinx(sinx-cosx)+ \sqrt{3} cosx(sinx-1)=0}\)

i...?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trudna równość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Bo zrobiłem od początku (a Twojego dobrze nie oglądałem, literówki widziałem) - ładnie idzie - bo w mianowniku jest \(\displaystyle{ 2sin^2 x}\)
ODPOWIEDZ