Rozwiąż:
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx} = \frac{1}{sin4x}}\)
\(\displaystyle{ dla x \in <- \pi , \pi >}\)
Równanie trygonometryczna z sinusami
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równanie trygonometryczna z sinusami
Dziedzina i na krzyż. Potem rozpisanie \(\displaystyle{ \sin 4x}\) jako \(\displaystyle{ \sin (2x+2x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Równanie trygonometryczna z sinusami
Myślisz że tak nie robiłem, wychodzi:
\(\displaystyle{ sinx=4sinxcos ^{3} x-4sin ^{3} cosx}\)
no i ni jak nie mogę tego ruszyć
\(\displaystyle{ sinx=4sinxcos ^{3} x-4sin ^{3} cosx}\)
no i ni jak nie mogę tego ruszyć
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie trygonometryczna z sinusami
Zastanów się, co można powiedzieć o kątach jeśli masz równanie \(\displaystyle{ \sin x= \sin 4x}\)
Zrób rysunek w podanym przedziale.
Zrób rysunek w podanym przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równanie trygonometryczna z sinusami
\(\displaystyle{ \sin (2x+2x)=2 \sin 2x \cos 2x=4 \sin x \cos x (\cos^2 x - \sin^2 x)= \\ 4 \sin x \cos x (2 \cos^2 x-1)}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ 4 \sin x \cos x (2 \cos^2 x-1)- \sin x=0 \\
\sin x \left[ 4\cos x (2 \cos^2 x-1)-1 \right]=0}\)
Dalej powinieneś sobie poradzić.
Mamy:
\(\displaystyle{ 4 \sin x \cos x (2 \cos^2 x-1)- \sin x=0 \\
\sin x \left[ 4\cos x (2 \cos^2 x-1)-1 \right]=0}\)
Dalej powinieneś sobie poradzić.