Witam =]
Otóż mam problem z jedym zadankiem nie wiem jak sie za nie zabrac o to one:
1. wiedzac ze konczowe ramie kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) zaiwra sie w prostej o danym rownaniu i kat \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem wskazanej cwiartki , oblicz wartosc funkcji trygonometrycznej gdy:
y= 5x , I ćw.
Za wszelka pomoc bede b. wdzieczna
Funkcje trygonometryczne - zadanko
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Funkcje trygonometryczne - zadanko
Czyli \(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{\sin{\alpha}}{\cos{\alpha}} = 5}\)
Skorzystaj jeszcze z jednynki tryg. i bez problemów powinno pójść.
Skorzystaj jeszcze z jednynki tryg. i bez problemów powinno pójść.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Funkcje trygonometryczne - zadanko
Mozesz rowniez odczytac sobie jakis punkt nalezacy do prostej, np:
\(\displaystyle{ A=(1,5)}\)
Teraz normalnie wyznaczasz sin z wzoru, ze:
\(\displaystyle{ sin\Alpha=\frac{b}{R}}\)
Jak nie wiesz o co chodzi narysuj sobie ;D
POZDRO
\(\displaystyle{ A=(1,5)}\)
Teraz normalnie wyznaczasz sin z wzoru, ze:
\(\displaystyle{ sin\Alpha=\frac{b}{R}}\)
Jak nie wiesz o co chodzi narysuj sobie ;D
POZDRO