zadanko

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krynio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

zadanko

Post autor: krynio »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ sin^{2}x-(\sqrt{3}+1)sinxcosx+\sqrt{3}cos^{2}x=0}\)

Poprawiłam zapis
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, o 19:33 przez krynio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

zadanko

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ \sin^2 x - ( \sqrt{3} +1) \sin x \cos x + \sqrt{3} \cos^2 x =0 \\ \sin^2x - \sin x \cos x + \sqrt{3} \cos^2 x - \sqrt{3} \sin x \cos x=0 \\ \sin x ( \sin x - cos x) - \sqrt{3} \cos x ( \sin x - \ cos x)=0 \\ ( \sin x - \cos x) ( \sin x - \sqrt{3} \cos x )=0 \\ \sin x = \cos x \sin x = \sqrt{3} \cos x}\)
A dalej już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ