równania elementarne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

równania elementarne

Post autor: alabamaa »

Witam!
Proszę o pomoc w zadaniu, w którym należy rozwiązać równania:

a)\(\displaystyle{ sinx-cosx=1}\)
próbowałam to rozwiązać poprzez podzielenie stronami przez 2, a potem miałam nadzieję, że da się zastosować wzory na cos(x+y) np. zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dać sin30st., ale tu nie da sie zastosowac tego wzoru, więc już nie wiem...

b)\(\displaystyle{ cos4x+2cos ^{2}x=1}\)
tu z kolei zrobiłam tak: \(\displaystyle{ 2(2cos ^{2}x-1)+2cos ^{2} x=1}\)
i chciałam sprowadzić do równania kwadratowego, podkładając za\(\displaystyle{ cos ^{2} x=t}\), ale w dalszych obliczeniach nie udało mi się tego dokonać...


z góry dzięki za pomoc.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

równania elementarne

Post autor: florek177 »

1. sin i cos zamień na kąty połówkowe z tg,

2. tu z kolei zrobiłam tak: \(\displaystyle{ 2(2cos ^{2}x-1)+2cos ^{2} x=1}\)

skąd się wzięła 2 przed nawiasem ?
Skarfejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnik
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

równania elementarne

Post autor: Skarfejs »

w b) skorzystaj z tożsamości
\(\displaystyle{ cos4x=8cos ^{4}x-8cos ^{2}x+1}\)
a dalej podstawienie takie jak proponowałeś
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

równania elementarne

Post autor: Psiaczek »

alabamaa pisze:
b)\(\displaystyle{ cos4x+2cos ^{2}x=1}\)
Jeśli chcesz najkrótszej drogi żeby się nie pomylić :

\(\displaystyle{ \cos 4x+(2cos^2 x-1)=0}\) ,wzór na cosinus podwojonego

\(\displaystyle{ \cos 4x+cos 2x=0}\) ,wzór na sumę cosinusów

\(\displaystyle{ 2\cos 3x\cos x=0}\)


a w pierwszym jeśli chcesz ze wzorów, to pomnóż stronami przez \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i pojawi się \(\displaystyle{ \sin(x- \frac{ \pi }{4})=\sin x\cos \frac{ \pi }{4} -\cos x\sin \frac{ \pi }{4}}\)

oczywiście można też pierwsze z jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ